Albi Dobroty Brusinky v medu Dědečkovi 68 g
Albi Dobroty Brusinky v medu Dědečkovi 68 g
Nové Dobroty, určené pro všechny mlsouny, přiletěly ve zcela novém kabátku. Celý sovičkový koncept Vás nejen zahřeje, ale i pobaví. Designové medíky s věnováním. Lze je zvolit ve variantě Brusinek či Rakytníku v medu. Dobroty v medu jsou výborné do čaje, jen tak na lžičku, do moučníků a všude tam, kde fantazie dovolí. Medy jsou vyrobeny za studena a hlavně s láskou a úsměvem v České republice.
Unikátní směs medu a čerstvé, za studena lisované šťávy z Brusinek. Léčitelé přidávají léčivé rostliny do medu, aby zlepšily příznivé účinky pro lidský organismus. Med také pomáhá uchovávat biologicky aktivní látky z bylin. Přidáním Brusinky do medu se zvyšují účinky obou složek. Med s Brusinkou je chuťově velmi zajímavý. Dá se jím osladit čaj, namazat na pečivo, ochutit bílý Jogurt nebo ovesné vločky.
Složení: med 53%, Brusinky 41%, jablečný Koncentrát, fruktóza, zahušťovadla (Alginát, xanthan, guar), Kyselina Jablečná, aroma, konzervant Sorban draselný
Skladujte při teplotě do +25°C, po otevření skladujte v chladu a temnu. Změna barvy není na závadu.
Albi Dobroty Brusinky v medu Dědečkovi 68 g
Brusinky mají velké množství vit. C, E a vlákniny. Působí jako antioxidant a snižují Krevní tlak. Nejčasněji se však užívají při infekčních onemocněních močových cest.
Brusinky patří k plodům, které přinášejí od pradávna lidem užitek. Příslušníci indiánských kmenů dobře věděli, proč přikládali obklady z Brusinek na otevřené rány a mluvili o nich jako o daru. Brusinkám přišli mnohem později na chuť i Evropané, ale protože se jim nejlépe daří na severoamerickém kontinentu, jsou za pravé Brusinky označovány právě ty ze Spojených států amerických a z Kanady.
Pod obecným názvem Brusinka se skrývají různé keře z rodu brusnic (mimo jiné mezi Brusnice patří i Borůvky). U nás se můžeme setkat s chráněnou brusnicí Brusinkou (Vaccinium vitis-idaea), ale mnohem větší popularitu si získaly tzv. americké Brusinky (Vaccinium macrocarpon), pro které existuje český botanický název Klikva velkoplodá. Podle parametrů některých botaniků sice Klikva nepatří mezi pravé Brusinky, ale podstatné je, že v tuzemsku jsou dostupné americké Brusinky, popř. Brusinky dovážené například z Polska. Jak bylo uvedeno, Brusinka Brusnice je na našem území chráněná a její výskyt je vzácný.
Brusinky jsou větší než ty české" />
Americké Brusinky jsou větší než ty české
V čem se plody keřů z rodu brusnic liší? Bobule evropské Brusinky Brusnice a amerických Brusinek jsou nezaměnitelné na pohled i podle chuti. Americké Brusinky jsou větší a oproti lesním brusinkám mají méně agresivní chuť. Zatímco americké Brusinky lze jíst i syrové – stačí je mírně osladit a natrpklá chuť se dostatečně zjemní, Brusinky Brusnice jsou kyselé a nahořklé zároveň a konzumují se teprve po tepelné úpravě.
Brusinky a léčivé účinky
Brusinkám se připisuje řada účinků prospěšných zdraví. Ne vše se ale zakládá na vědecky ověřených údajích. Léčebné účinky Brusinek jsou prověřeny v případě zánětů močových cest – v případě užívání dostatečného množství Brusinek lze zabránit bakteriím, aby se uchycovaly na stěnách močového měchýře či močové trubice, a tím zejména v počátečních stádiích infekce potlačit toto nepříjemné onemocnění. Brusinky je ale vhodné užívat především jako preventivní opatření (opakované záněty, samovolný únik moči nebo problémy s prostatou).
Dalším prokázaným přínosem Brusinek je zamezení tvorby zubního kazu. To však platí jen v případě, že Brusinky neobsahují přidaný cukr. Brusinkové nápoje (džusy, granulované nápoje apod.) obvykle mají vysoký obsah Cukru a jsou pro tyto účely zcela nevhodné. Na vysoký obsah Cukru u výrobků z Brusinek si musí dát pozor zejména diabetici.
Léčivé účinky Brusinek |
Vědecky dostatečně prokázané účinky
Účinky, u kterých je nutný další výzkum
|
Brusinkám jsou připisovány i jiné pozitivní účinky na zdraví, ale ty jsou zatím předmětem odborných studií. Patří mezi ně zejména vliv na zažívací potíže (žaludeční Vředy), onemocnění SRDCE a oběhového systému (snížení hladiny Cholesterolu i krevního Cukru, prevence kornatění tepen). Velkou pozornost vyvolaly výzkumy, které v laboratorních podmínkách prokázaly potlačení růstu nádorových buněk látkami obsaženými v brusinkách (např. kyselina ellagová). Účinky v lidském organizmu ale zatím výzkumy jednoznačně neprokázaly.
vitamíny a cenné látky v brusinkáchBrusinky obsahují především Antioxidanty, dále vyváženou směs vitaminů a minerálních látek, ceněné jsou i pro obsah organických kyselin (např. Kyselina Benzoová). Antioxidanty svými účinky snižují pravděpodobnost onemocnění SRDCE a oběhového systému a mají pozitivní vliv na některé typy rakoviny. Upřednostňovány jsou zejména přírodní Antioxidanty, mezi kterými patří Brusinky k těm silnějším, srovnatelně jako Borůvky, česnek či zázvor (pro srov. nejsilnějším rostlinným antioxidantem jsou Ostružiny).
Brusinky obsahují vysoké množství antioxidantů a vitamínů
Zmíněná Kyselina Benzoová je látka používaná ke konzervaci potravin. Brusinky jsou velmi bohatým zdrojem této kyseliny, a proto získaly přívlastek přírodní konzervant. Kyselina Benzoová je používaná k uchování kyselých výrobků a zabraňuje množení kvasinek a plísní. Přehled vybraných vitaminů a minerálních látek v brusinkáchpodává následující tabulka.
Přehled látek obsažených v brusinkách
vitamíny a Minerály | Množství ve 100 g (syrové plody) | % denní dávky |
Vitamin C | 13 mg | 16 % |
Vitamin A | 60 IU (mezinár. jedn.) | 9 % |
Vitamin K | 5 mg | 6,5 % |
Hořčík | 6 mg | 2 % |
Mangan | 0,15 mg | 7 % |
Fosfor | 13 mg | 1,9 % |
Draslík | 85 mg | 1,8 % |
Brusinky jako zdravá pochoutka
Brusinky jsou v drtivé většině užívány pro potravinářské účely. Syrové Brusinky se dostávají ke spotřebitelům minimálně (asi 5 % celkové produkce), mnohem častěji jsou zpracovány v podobě nejrůznějších šťáv, omáček či marmelád. Běžně se také uchovávají v sušené podobě. Na trhu jsou k dostání také Brusinky sušené mrazem, které neobsahují přídavek Cukru (vhodné pro diabetiky). V mrazem sušených plodech jsou lépe uchovány léčivé látky, a proto se tento způsob uchování objevuje stále častěji (např. plody Goji).