Albi Dobroty Horká mléčná čokoláda Mamince 100 g
Albi Dobroty Horká mléčná čokoláda Mamince 100 g
Na výběr máte z krásných sovičkových krabiček, které obsahují horkou čokoládu s věnováním. Sovičky jsou určené pro maminky, babičky i kamarádky, které tento milý dárek jistě ocení.
Horká Mléčná Čokoláda Bellchocolat 36%. Universo (pecky) 100 g. Země původu: Itálie.
Příprava: Čokoládové pecky rozpusťte v horkém mléce či smetaně (max. 70°C), hustota nápoje závisí na poměru tekutiny a čokoládových pecek. Doporučený poměr je 5:1.
Skladujte v chladu (10-20°C) a suchu (vlhkost do 60%), nevystavujte cizím pachům a přímému slunečnímu záření.
Složení: cukr, plnotučné Mléko v prášku, Kakaové máslo, Kakaová hmota Ecuador, emulgátor: sójový lecitin E322, přírodní vanilkový extrakt. Obsah kakaové sušiny min. 36% hmotnosti. Může obsahovat stopy suchých skořápkových plodů a sóji.
Albi Dobroty Horká Mléčná Čokoláda Mamince 100 g
Čokoláda patří k nejznámějším sladkostem na světě. Není proto divu, že o ní kolují nejrůznější mýty a pověry. Podle některých škodí zdraví, podle jiných mu naopak prospívá. Jaké jsou účinky Čokolády na lidské tělo? Víte, jak si vybrat kvalitní čokoládu a nekupovat nejrůznější náhražky této jedinečné pochoutky?
Čokoládu ochutnal snad každý z nás. Na celém světě je tato pochoutka oblíbená pro svoji neopakovatelnou chuť. Na trhu můžeme koupit kvalitní čokoládu, stejně tak jako nejrůznější levné náhražky této sladkosti. Čokoláda není pouze populární cukrovinkou, ale v čokoládové lázni se můžete třeba i vykoupat. Co ještě nevíte o čokoládě?
Pokud jste se někdy snažili snížit svou hmotnost a drželi nějaké speciální diety, nejspíš se na seznamu zakázaných potravin objevila také Čokoláda. V roce 2007 však Americká asociace pro vědecký pokrok navrhla zařadit čokoládu mezi potravinové doplňky s blahodárným účinkem na zdraví. Vědci totiž zjistili, že třicet gramů Čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin. Navíc je všeobecně známo, že látky obsažené v čokoládě pozitivně ovlivňují náladu konzumentů a navozují pocit štěstí.
Třicet gramů Čokolády denně přispívá k prevenci kardiovaskulárních onemocnění a redukci tvorby krevních sraženin.“
Čokoláda se vyrábí z Kakaových bobů, což jsou semena Kakaových plodů (lusků) rostoucích na stromech Kakaovníků. Kakaovníkům se daří zejména v oblasti Střední Ameriky a Afriky. Jejich plody mohou vážit až půl kilogramu a mají červenofialovou barvu. Zralé plody se rozřezávají a zbavují dužiny.
Zdravé potraviny na Nazeleno.cz |
– Cukr, třtinový cukr nebo umělá sladidla?– Káva neškodí, ale léčí– Když nám chybí vitamín B– Umělé vitamíny? Šance nebo hrozba? |
Hotová Čokoláda by měla být skladovaná ve vzdušném suchém prostředí a maximální teplotě 20° C. Tukový výkvět (bílý povlak) na čokoládě není známkou špatné kvality nebo nesprávného skladování výrobku; pouze vystoupila na povrch část tuku obsaženého v čokoládě.
Kvalitu Čokolády ovlivňuje hned několik faktorů: |
Druhů Čokolády je hodně
Ty tam jsou doby, kdy byl v obchodech k dostání jeden druh Čokolády. Dnes můžeme vybírat z nepřeberného množství čokolád.
- Hořká (neboli pravá) Čokoláda: neobsahuje jiný rostlinný tuk než Kakaové máslo. Obsah Kakaa se pohybuje mezi 35 % až 99 %. Kvalitní Čokoláda obsahuje minimálně 50 % Kakaa, přitom jsou stále oblíbenější lahodné Čokolády se 70 % Kakaa.
- Mléčná Čokoláda: musí podle stanov Evropské unie obsahovat minimálně 25 % Kakaa. Mléčné Čokolády stále patří po celém světě k nejoblíbenějším cukrovinkám.
- Bílá Čokoláda: obsahuje Kakaové máslo bez pevných Kakaových přísad, kondenzované nebo sušené Mléko a cukr. Bývá o něco sladší než Čokoláda tmavá.
- Ochucená Čokoláda: je typická svým nezaměnitelným aroma. Oblíbené jsou ovocné, karamelové, Mentolové, kávové nebo rumové Čokolády.
- Plněná Čokoláda: dává vyniknout fantazii výrobců. Nejprodávanější jsou Čokolády s oříškovými nebo nugátovými náplněmi, běžně jsou k dostání také Čokolády s ovocnou náplní (tekutou, fondánovou nebo tuhou). U nás jsou navíc velmi oblíbené také Čokolády s likérovými náplněmi (např. višně v čokoládě).
- Čokoláda s dodatky: obsahuje oříšky, rozinky, želé, cereálie, sušené ovoce a další přísady. Ke stálicím patří ty s drcenými oříšky a Mandlemi i Čokolády s celými jádry.
- Čokoláda bez Cukru: obsahuje místo Cukru náhradní sladidla a je určená především diabetikům. Umělá sladidla však poměrně výrazně ovlivňují chuť Čokolády.
Čokoládová masáž má mnoho pozitivních účinků, mj. vás zbaví nejrůznějších toxických látek" />
Čokoládová masáž má mnoho pozitivních účinků, mj. vás zbaví nejrůznějších toxických látek
Blahodárné účinky Čokolády na lidské tělo
Čokoládu si můžete dopřát, aniž byste museli mít sebemenší obavy z nějakého toho kila navíc. Čokoládová masáž nebo zábal už dnes není nic nedostupného. Rafinované spojení Čokolády a hřejivé masáže je opravdovým pokušením pro milovníky sladkého. Masáž obvykle začíná čokoládovým peelingem, následuje masáž celého těla horkou čokoládou a nakonec si užijete relaxaci v Čokoládovém zábalu. Čokoládová masáž není vhodná pro těhotné ženy a pozor by si měli dát také osoby trpící křečovými žílami.
Pozitivní účinky čokoládové masáže:
|
Čokoládový zábal je doslova lékem na pošramocené nervy a stárnoucí pokožku. Jeho blahodárné účinky si nejlépe vychutnáte v podzimních a zimních měsících. Čokoláda pokožku zvlhčí, vyživí a omladí. Když se vaše tělo ponoří do teplé voňavé čokoládové koupele, pocítíte i vnitřní proměnu. Už jen vůně Čokolády vás spolehlivě uklidní a navodí pocit pohody.
Existuje kvalitní náhražka Čokolády?
Je pravděpodobné, že už jste koupili nějaký výrobek v domnění, že jde o čokoládu a po prvním ochutnání jste pocítili zklamání. Zejména tzv. sezónní zboží, jakým jsou například čokoládové figurky, se často vyrábí z levné náhražky Čokolády. Prodává se ovšem za ceny úspěšně konkurující skutečné čokoládě. Tato Čokoládová pochoutka nebo Čokoládová poleva (jak je oficiálně nazývána) obsahuje pouze velmi malé množství Kakaa (1 – 10 %). Proto ji odhalí na první ochutnání každý laik. Jiné je to ovšem v případě Čokolády z Karobu.
Na trhu je nepřeberné množství lahůdek obsahujících čokoládu. Autor: Lucka Kaloudová
Zásadní rozdíl mezi Karobem a Kakaem je v obsahu Cukru a tuku. Zatímco kakaový prášek obsahuje téměř 23 % tuku a jen 5 % Cukru, u Karobu je tomu jinak. Ten obsahuje pouze 7 % tuku a až 48 % Cukru, proto už není třeba doslazovat. Kalorická hodnota Karobu je pak téměř o třetinu nižší než Kakaa. Mimoto obsahuje bílkoviny, vitamíny a Minerály, které jsou důležité pro zdravou pleť a je přírodním zdrojem aminokyselin a vlákniny. Mezi oblíbené pochoutky patří například sušené plody v Karobu.