Albi Dobroty Rakytník v medu Děkuji 68 g
Albi Dobroty Rakytník v medu Děkuji 68 g
Unikátní směs medu a šťávy z Rakytníku. K použití do čaje, dezertů a moučníků (zmrzlinové poháry, palačinky) i jen tak na lžičku.
Složení: med 66%, rakytníková šťáva 30%, fruktóza, zahušťovadla (Alginát, xanthan), Antioxidanty - látky zamezující znehodnocení oxidací (ascorban sodný, disiřičitan sodný), aroma, konzervant Sorban draselný.
Skladujte při teplotě do +25°C, po otevření skladujte v chladu a temnu. Změna barvy není na závadu.
Albi Dobroty Rakytník v medu Děkuji 68 g
Jedna Bobule Rakytníku údajně obsahuje doporučenou denní dávku Vitamínu C. Tomuto trnitému keři se žlutými plody se také říká citroník severu nebo sibiřský ananas. V lidovém léčitelství se rakytník užívá po staletí pro léčení nejrůznějších neduhů. Je to opravdu tak zázračná rostlina?
Ve zkratce: Rakytník je trnitý keř, na němž dozrávají peckovité oranžové Bobule. Původem je rakytník ze střední Asie a Kavkazu, dnes se s ním setkáme ale po celé Evropě i Asii. V České republice se poprvé objevil počátkem 19. století. Pro vysoký obsah Vitamínu C se Rakytníku přezdívá „citroník severu“ a dnes se označuje také za rostlinu budoucnosti.
Blahodárné účinky Rakytníku řešetlákového jsou známé po staletí – využívali ho Tibeťané, obyvatelé Sibiře nebo Mongolska. Léčily se s ním plicní a zažívací problémy a přidával se i do kosmetických přípravků.
Zdravé potraviny |
– Omega 3 Mastné kyseliny– Máslo versus margarín– Skořice voní a má léčivé účinky– Cukr, nebo umělá sladidla? |
Rakytník je plný Vitamínu C i trnů
Rakytník je trnitý keř, na němž dozrávají peckovité oranžové Bobule. Původem je rakytník ze střední Asie a Kavkazu, dnes se s ním setkáme ale po celé Evropě i Asii. V České republice se poprvé objevil počátkem 19. století. Pro vysoký obsah Vitamínu C se Rakytníku přezdívá „citroník severu“ a dnes se označuje také za rostlinu budoucnosti.
rakytník je možné koupit v mnoha podobách " />
Rakytníkový džus, marmeláda nebo olej - rakytník je možné koupit v mnoha podobách
Nevýhodou tohoto keře jsou jeho trny, které ztěžují sběr oranžových bobulí. Plody Rakytníku totiž nemají stopky, jsou měkké a při sběru se snadno rozmačkají. Řešením je nechat plody nejprve zmrznout (i při nízké teplotě si zachovají vysoký obsah vitamínů) – pak se sklízí mnohem snadněji. Kromě plodů se využívají i rakytníkové listy – například při léčení Žaludečních vředů.
Zajímavosti o Rakytníku |
Plody Rakytníku jsou téměř zázračné (používají se vnitřně i zevně) – posilují imunitu, zlepšují zrak, slouží jako prevence proti infekcím, používají se při potížích s astmatem nebo při léčení Žaludečních potížích.
Jaké vitamíny rakytník obsahuje?
Rakytník je doslova plný vitamínů, kromě již zmiňovaného Vitamínu C obsahuje také Vitamín A, B, D, E a K.
- Vitamín A je důležitý pro dobrý zrak, tělo ho využije i při nachlazení nebo chrapotu.
- Vitamin B je dobré užívat při depresích a nespavosti nebo snížené citlivosti a brnění v končetinách.
- Vitamín D ocení naše kosti a zuby. Užívat by ho měli především ti, kterým hrozí řídnutí kostí.
- Vitamín E je důležitý pro činnost SRDCE a cév. Snižuje cholesterol a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
- Vitamín K zase posiluje kosti a slouží jako prevence před nadměrným krvácením.
Bobule Rakytníku se nejprve nechají zmrznout a pak se teprve sklízí" />
Bobule Rakytníku se nejprve nechají zmrznout a pak se teprve sklízí
K vnějšímu užití se hodí rakytníkový olej, který využijete, pokud trpíte ekzémem nebo lupenkou. Potírat si jím můžete také odřeniny. Olej z Rakytníku také zabraňuje vysoušení pokožky, proto je skvělým nápadem přidat jej do koupele.
Vědci zatím nepřišli s žádným výzkumem nebo studií, které by hovořily proti Rakytníku – konec konců jedná se o rostlinu prověřenou staletími. Rakytníku se nemusí obávat ani těhotné či kojící ženy.