Ovo Jarní tvoření Skřítci
Ovo Jarní tvoření Skřítci
Ovo přichází s další novinkou, kreativní sadou pro jarní tvoření se skupinkou roztomilých skřítků.
Ovo sada obsahuje 8 košilek jako obličejů na vejce, ale především barevné papírové polotovary 2 čepic a 2 klobouků a 4 tělíček jako podstavců určené k dalšímu tvoření.
Symbol vejce
Vajíčko obsahuje zárodek života, proto je označováno za symbol plodnosti, životní síly, návratu jara , bezpečí ( díky skořápce) a vzkříšení. V křesťanství se vejce vykládá jako symbol zavřeného hrobu, z něhož vstal Kristus, jako symbol nesmrtelnosti.
Barvení vajec
Za typické barvy Velikonoc jsou se používají barvy - žlutá, zelená, červená, červenohnědá, hnědá, černa. Všechny tyto barvy lze získat z přírodních zdrojů. Koncem 19. století je nahradily chemické zdroje.
Barvení vajíček je možno provést přírodními prostředky:
- žlutá barva - šafrán (blizny), Ovesná sláma, čaj, lipový květ. Koledník, který si přinesl domů plný košíček žlutých vajec, nemusel se bát budoucnosti. Měl však dát dobrý pozor na svůj ostrý jazýček.
- žlutozelená barva - Kopřivy (kořeny)
- žlutohnědá barva - odvarem z cibulových slupek, čaj
- zelená - Zelená vejce v košíku slibovala pevné zdraví a hodně práce. Takový mládenec dostal za ženu pilnou a rozumnou dívku, která v ruce obrátila dvakrát každý groš, než ho utratila.
- tmavě zelená barva - odvarem ze špenátu, z mladých kopřiv, Petržele
- světle zelená barva - lipový květ, kmín či šafrán
- červená barva - šťávou z červené řepy. Koledník, který si přinesl domů nejvíce červených vajíček, měl v budoucnosti přislíbeno bohatství, štěstí a zdraví. Také to mohlo předpovídat, že se chlapec brzy ožení a dostane pracovitou, chytrou a hodnou ženu s velkým věnem.
- černá barvy - olšová kůra, Vrba (kořeny)
- fialová barva - černý bez (sušené plody)
- bílá barva - Měl-li mládenec většinu vajíček bílých jako padlý sníh, čekal na něj sňatek z čisté lásky, ale s dívkou chudou jak kostelní myš.
- modrá barva - chrpa, Borůvkové plody
- vajíčko ovázané bylinkami - bílé vejce ovažte drobnými lístky např. Řebříčku, jetele, pampelišky, položte na silonovou punčochu nebo plátno a na zabalte. Na obou koncích pevně stáhněte a ponořte do barvy nebo do odvaru. Po uvaření vejce rozbalte a odstraňte listy. Vajíčko přeleštěte sádlem- pro lesk.