Univerzális borélesztő kék szőlőfajtákhoz 10 g
Univerzális borélesztő kék szőlőfajtákhoz 10 g
Kvasinky vinné jsou jednobuněčné organismy patřící do řádu houbových organismů.
Kvasinky rodu Saccharomyces způsobující alkoholové kvašení zahajují svou činnost při kvasném procesu až po ukončení činnosti divokých tzv. apikulátních kvasinek (Kloeckera apiculata), kterých je na počátku kvašení až 1000× více než Saccharomyces a hynou již při hranici etanolu 3 – 4%. Činnost apikulátních kvasinek je důležitá pro tvorbu aroma ve víně, ušlechtilé kvasinky (Saccharomyces) jsou důležité pro tvorbu etanolu.
- Rehydratujte kvasinky v 0,2 l vlažné (max. 35 0C) směsi moštu a vody (1:1).
- Poté nechejte 20-30 minut bobtnat. Směs kvasinek, která zpravidla lehce zpění, následně za stálého míchání přidejte do celého objemu.
- Teplotní rozdíl mezi teplou směsí kvasinek a chladným moštem by nemel být více než 8 0C.
Dávkování
Dávka 10 g kvasinek na 100 l moštu vyprodukuje optimální množství životaschopných kvasinek.
Rehydratace kvasinek se provádí v 10-ti násobném množství vlažné směsi moštu a vody 1 : 1 (max. 35oC). Poté se nechá 20 - 30 minut bobtnat. Směs kvasinek, která zpravidla lehce pění, se pak za stálého míchání přidá do ostatního obsahu. Teplotní rozdíl mezi teplou směsí kvasinek a chladným moštem by neměl být více než 8oC
Skladování
Balení skladujte v suchu a chladnu, dbejte na těsnost balení. Otevřené obaly ihned těsně uzavřít a spotřebovat během 2 - 3 dnů.
Balení
10 g ± 5%