Krystal: Perla / Pearl

Sladkovodní perly vznikají v útrobách perlorodky říční (což je dnes vzhledem k silně znečištěným vodám ohrožený druh) nebo ve velevrubách. Mořské perly jsou produktem tichomořské perlotvorky mořské. Zploštělé perly produkují ušně rodu Haliotos a perličky růžové mají na svědomí lastury křídlatců

Perla nám připomíná, že z každé životní zkušenosti můžeme vytěžit něco dobrého.

Perly jsou organické drahé kameny vytvořené v měkké tkáni živých měkkýšů, jako jsou mušle a ústřice.

Název perla pochází z latinského „perna“, což znamená kýta, o níž se předpokládá, že je důsledkem tvaru kýty mlže. Je také pozoruhodné, že vědecký název pro čeleď ústřic hruškových je Margaritiferidae, který pochází ze staroperského slova pro perlu, z čehož zase pochází anglické jméno Margaret.

Nejkvalitnější přírodní perly byly ceněny již od starověku. Používají se jako drahé kameny a krásné předměty po tisíce let, přičemž nejstarší zaznamenanou zmínkou je 7500 let stará perla Umm Al Quwain nalezená v hrobě ve Spojených arabských emirátech.

Perly se hromadí v soustředných vrstvách kolem mikroskopického dráždidla a jsou složeny z perleti, která se zase skládá z uhličitanu vápenatého (aragonitu) a conchiolinu, což je komplexní protein tvořící lastury měkkýšů.

Než byly perly kultivovány člověkem, byly sklizeny z Perského zálivu, srílanských vod a sladkovodních zdrojů v Evropě a Číně. Později byly perly objeveny v Jižní Americe. Když byly přírodní perly na počátku 20. století téměř vyčerpány, lidé vyvinuli způsoby kultivace perel, nejprve v Číně a Japonsku a poté po celém světě.

Přírodní drahokamy označované také jako divoké perly, jsou velmi vzácné, drahé a typicky malé. V současné době se přírodní mořské perly vyskytují v Japonsku, Střední a Jižní Americe, Austrálii, Perském zálivu, Manaarském zálivu, Madagaskaru, Myanmaru (Barmě), na Filipínách a na ostrovech jižního Pacifiku. Přírodní říční perly se vyskytují v Asii, Evropě a Severní Americe.

Kultivované mořské perly pocházejí z Indonésie, Filipín, Austrálie, Číny, Japonska, Francouzské Polynésie a jihopacifických ostrovů, zatímco pěstované sladkovodní perly zahrnují Čínu a Japonsko.

Perly jsou jedinečné drahokamy. Lze je vytrhnout z plně tvarované skořápky, aniž by bylo nutné je řezat nebo leštit. 

Kvalita perleti je jedním z nejdůležitějších hodnotových faktorů. Jeho tloušťka určuje krásu a trvanlivost drahokamu. Pokud je jádro viditelné pod perletou, můžete předpokládat, že perleť je tenká. To se také promítá do matného a křídového vzhledu. Perla bez silného, ​​dobře vrstveného perleti nebude vypadat tak atraktivně jako jiné perly a dlouho nevydrží.

Lesk je pravděpodobně nejdůležitějším faktorem hodnoty perly a úzce souvisí s kvalitou perleti. Lesk je záře, která vychází zevnitř drahokamu. Vyrábí se světlem vstupujícím do perly a odrážejícím se na diváka přes vrstvy perleti.

Lesk je kvalitativní charakteristika, která měří, jak jasná a lesklá perla vypadá. Jinými slovy, dává perle její jedinečnou krásu. Čím vyšší lesk, tím cennější perla.

Kvalita lesku závisí na tom, jak rovnoměrné a hladké jsou vrstvy perleti, a je odstupňována na následující stupnici:

  • Vynikající – odrazy jsou jasné a ostré;
  • Velmi dobrý – odrazy se zdají jasné a téměř ostré;
  • Dobré – odrazy jsou jasné, ale nejsou ostré, a kolem okrajů jsou mírně zamlžené;
  • Světlé – odrazy jsou slabé a rozmazané;
  • Špatné – odrazy jsou matné a rozptýlené.

Kvalita povrchu je charakteristika, která měří, jak čistá, hladká a bez vad perla vypadá. Stejně jako jiné barevné drahokamy, perly jen zřídka dosahují dokonalosti.

Typ povrchových nedokonalostí určuje, jak výrazné jsou vady a zda ovlivňují trvanlivost perly. Například oděrky jsou škrábance nebo oděrky, které ovlivňují lesk nebo barvu kamene. Hrbolky vypadají jako drobné bublinky na povrchu perly, zatímco vrásky jsou oblasti, kde perleť není hladká.

Perly jsou v různých barvách a odstínech, jako je bílá, krémová, růžová, stříbrná, zlatá, modrá, šedá, zelená, bronzová a černá.

Barva perel je určena barvou ústřicových úst a pigmentů v conchiolinu, organické hmotě, která drží a lepí aragonit pohromadě. Dostáváme také různé odstíny v závislosti na tloušťce perleti. Čím je hustší, tím živější barvu perla vykazuje.

Hodnota určitých perleťových barev je určena nabídkou a poptávkou. Čím lépe je perleťová barva viditelná a sytější, tím lépe. Například bílé jihomořské perly s jemným růžovým podtónem jsou vzácnější než perly se stříbrným podtónem, tedy dražší.

Pokud jsou všechny ostatní faktory stejné, větší perly jsou vzácnější a cennější. Například kultivované perly mohou mít velikost od drobných 1,00 mm korálků až po 21,0 mm.

Cena perel roste s každým milimetrem nahoru. Je to proto, že větší perly je mnohem těžší najít a pěstovat, protože jejich výroba trvá déle.

Ideální perla je dokonale kulatá, což z ní činí nejvzácnější a nejcennější kultivovaný tvar perly. Dobře tvarovaná hruška, oválné a nepravidelně tvarované (barokní) kultivované perly jsou však ceněny i sběrateli.

Bez ohledu na tvar je nejdůležitější, aby perla měla rovnoměrně symetrický tvar.

Perla je relativně měkký organický drahokam, 2,5 až 4,5 na Mohsově stupnici tvrdosti, což znamená, že vyžaduje speciální ošetření. Může se snadno poškodit náhodnými zásahy, agresivními chemikáliemi a dokonce i vaším parfémem.

Nezapomeňte své perlové šperky před čištěním domácnosti odstranit, protože tento drahokam je citlivý na chemikálie, jako je čpavek, alkohol a další kyseliny. Podobně mohou chemikálie z make-upu, laku na vlasy, parfému a tělových krémů změnit barvu drahokamu nebo jej zmatnit. Nasazování šperků by mělo být vždy posledním krokem.

Důrazně se doporučuje otřít perly čistým měkkým hadříkem po každém nošení. To umožní zabránit hromadění oleje a nečistot.

K čištění perel doma používejte jemné mýdlo na nádobí a minerální nebo destilovanou vodu. Voda z vodovodu často obsahuje chlór, který může perly poškodit. Perly v roztoku nenamáčejte. Stačí do ní ponořit hadřík a drahokamy otřít. Poté vezměte čistý vlhký hadřík a přetřete jím šperky, aby se mýdlo opláchlo, a osušte je měkkým hadříkem, který nepouští vlákna. Nepoužívejte kartáče, ultrazvukové nebo parní čističe. Ty mohou poškodit perleť.

Při skladování perlových šperků je držte odděleně od ostatních tvrdších drahokamů, abyste je chránili před poškrábáním. Obecně platí, že byste měli perly skladovat v prostoru s dobrou cirkulací vzduchu. Pravidelně je vyndávejte a noste, protože ponechání perel na dlouhou dobu dehydruje a zmatní.

Zobrazit více
Ing. Josef Chmelař
Masarykova 145
69801 Veselí nad Moravou
Česká republika
IČO: 18201130
DIČ: CZ531123159
Čeština
cz
Hungarian
hu