Kyselina citrónová do potravin osvědčený přípravek pro domácnost vážená 250 g

Vyprodáno
Kyselina citronová se používá v nezbytném množství při zavařování a konzervaci ovoce a zeleniny, k výrobě džemů, marmelád, povidel a klevel. Při přípravě ovocných šťáv v množství max. 3 g / kg 100 % šťávy. Dále se používá k dochucování ovocných salátů či salátových zálivek kompotů a nápojů. Kyselinou citronovou lz... více
Běžná cena: NaN  (-NaN%)
32.23 Kč bez DPH
dnů:2
39 Kč
ks
Vyberte si zvýhodněné balení
Množstevní slevy
Popis a parametry
Použití
Složení
Důležité upozornění
Recenze (0)

Kyselina citrónová do potravin osvědčený přípravek pro domácnost vážená 250 g

Kyselina Citronová se používá v nezbytném množství při zavařování a konzervaci ovoce a zeleniny, k výrobě džemů, marmelád, povidel a klevel.

  • Při přípravě ovocných šťáv v množství max. 3 g / kg 100 % šťávy.
  • Dále se používá k dochucování ovocných salátů či salátových zálivek kompotů a nápojů.
  • Kyselinou Citronovou lze též odstraňovat vodní kámen nebo čistit skvrny od rzi apod.

Nalezneme ji hlavně v nealkoholických nápojích, džusech, víně, tucích, instantních nápojích, v marmeládě, kandovaném a mraženém ovoci, mražených mléčných výrobcích, v sýrových pomazánkách, majonéze, v salátovém dresingu a mnoha dalších potravinách. Kyselinu Citronovou nalezneme také v kosmetice, farmaceutických výrobcích a v chemické výrobě.

Ideální pomocník pro odstranění vodního kamene: večer aplikujete rano máte čisto - stejný účinek jako ocet, ale nezapáchá! Do potravin jako okyselovadlo, konzervační látka.

ParametryPorovnání
Výrobce
Proxim s.r.o.
Balení
1

Kyselina Citronová má mnoho využití. V potravinách je to především díky schopnosti regulovat jejich kyselost a Zásaditost. Taktéž zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá i jako konzervant. V tucích a olejích zabraňuje žluknutí a nežádoucí změny barvy a působí zde jako andioxidant

1. Při zavařování ovoce a zeleniny.
2. Na dochucení ovocných salátů, kompotů a salátových zálivek.
3. Na podporu želírovacího procesu při výrobě džemů, marmelád a želé.
4. Na dochucení nápojů.
5. Na odstranění vodního kamene, např. v kávovarech apod.
6. Zabraňuje růstu bakterí a plísní
7. Antioxidant

Jednu lžičku kyseliny citronové rozpustíme v 1 l vody a oloupané plody určené ke konzervaci ponoříme do tohoto roztoku. Takto můžeme výhodně ošetřit plody před následnou konzervací, např. sušením nebo záhřevem.

Kyselinu Citronovou lze použít i při odstraňování vodního kamene, např. ve varných konvicích, kávovarech.

Espresa s tlakovým čerpadlem (mají zásobník na vodu bez tlakového uzávěru, ze kterého vodu nasávají) lze odvápňovat jen pokud to je uvedeno v návodu na použití. Zejména dražší modely mohou být vybaveny dekalcifikátorem, který bychom klasickým odvápněním zničili. Modely bez vestavěného dekalcifikátoru odvápňujeme obdobným způsobem jako jednoduchá espresa.

Do pračky proti usazování vodního kamene přidáváme k 1 pracímu cyklu 1 polévkovou lžíci (cca 20 g) kyseliny citronové. U velmi tvrdé vody je dobré přibližně jednou za měsíc nasypat do bubnu pračky jeden hrnek a nechat proběhnout prací cyklus naprázdno. Při použití bezFosfátových pracích prášků není potřeba pračku odvápňovat.

Jedná se o slabou kyselinu z karboxylové skupiny. Přirozeně se vyskytuje v Citrusových plodech, zejména v citrónech, limetkách, grepech, pomerančích a v menší míře i v dalším ovoci a zelenině.

Kyselina Citrónová monohydrát - potravinářská, E330 
C3H4(OH).(COOH)3.H2O, CAS: 5949-29-1, ES: 201-069-1
Baleno v PE pytli.

Výroba
Způsobů výroby je několik. Přírodní cestou lze kyselinu Citronovou získat ze šťávy Citrusů fermentací surového Cukru. Běžná průmyslová výroba však využívá plísňovou kulturu Aspergillus niger a sacharózu (zejména Melasa, hydrolyzovaný Kukuřičný škrob, či jiné levně získávané Cukry). Přidáním hydroxidu vápenatého (známý jako hašené vápno) vznikne sůl z níž se díky kyselině sírové získá konečná Kyselina Citronová. Roční celosvětová výroba je odhadována na 1,7 milionu tun z čehož více než polovinu produkuje Čína. 

Obecně je kyselina Citrónová považována za bezpečnou látku a v nezbytném množství může být přidávána do všech potravin včetně dětské výživy. V USA je zařazena do seznamu GRAS látek. Nadměrným požíváním kyseliny citronové může dojít k poškození zubní skloviny. Například konzumováním samotných Citrónů. Jako všechny kyseliny při kontaktu s okem vyvolá dráždivou reakci, ve větší koncentraci a množství může způsobit oslepnutí. Množství v potravinách je ale daleko pod touto hranicí.

Díky poplašným řetězovým emailům byla kyselině citronové připsána spousta špatných vlastností, zejména karcinogenita. Skutečně se jedná o špatnou informaci, která vznikla špatným překladem slova Krebs. Toto slovo v němčině znamená opravdu rakovinu, ale ve spojení s kyselinou Citronovou se jedná o vědce Hanse Krebse, který v roce 1953 získal Nobelovu cenu za objevení tzv. Citrátového cyklu, někdy také nazývaného Krebsův cyklus.

Produkt zatím nehodnocen
Související produkty

Kyselina citrónová do potravin osvědčený přípravek pro domácnost vážená 250 g

Email, na který Vám přijde odpověď
Zadejte kontaktní telefon
Vaše přání, alespoň 3 znaků
Hlídání produktu
Zadejte podmínky a email, na který chcete poslat zprávu při splnění těchto podmínek
Naposledy navštívené
VMD Drogerie s.r.o.
Paceřická 2773/1
19300 Praha 9
Česká republika
IČO: 06148735
DIČ: CZ06148735
Čeština
cz
Hungarian
hu