Lihoměr bez teploměru 0 - 90% 23 cm
Lihoměr bez teploměru 0 - 90% 23 cm
Lihoměr se používá jako měřidlo pro určení % alkoholu ve vodných roztocích v objemových %.
Lihoměr se stupnicí v objemových procentech, tj. udávající počet mililitrů Ethanolu (Ethylalkoholu) ve 100 ml roztoku s vodou Areometry na líh se vyrábějí v provedení s teploměrem, nebo bez teploměru a jejich stupnice je vyměřena při teplotě +20°C MĚŘÍCÍ ROZSAH 0-90(% obj.).
- Lihoměr měří 23 cm.
- Měřidlo pro určení procenta alkoholu ve vodných roztocích. Stupnice je vyměřena v objemových procentech.
- Provedení bez teploměru nebo s teploměrem, měřící rozsah teploměru 0 až +30°C s dělením po 1°C, teploměr umístěn v tělíčku měřidla.
Základním předpokladem dobrého kvasu, tedy výtěžnosti z kvasu, je vyzrálost ovoce použitého pro přípravu kvasu.
- Vyzrálé ovoce má největší obsah zkvasitelného Cukru, lehce se rozpadá a dobře kvasí.
- Do kvasu zásadně nepřidáváme ovoce nahnilé, plesnivé a nezralé!
- Vyzrálé, čisté, stopek zbavené ovoce rozmělníme a naplníme jím připravené nádoby asi do 2/3 objemu.
- Rozmělněním ovoce dosáhneme rychlého uvolnění šťávy z ovoce, zabráníme růstu bakterií, které by odebraly kvasinkám zkvasitelné Cukry.
- Kvasinka se totiž množí mnohem pomaleji než bakterie a má-li možnost rychlejšího přístupu k cukrům obsaženým v ovocné šťávě, vytváří rychleji a ve větším množství líh.
- Líh naopak brání rozmnožování nežádoucích bakterií a mikroorganismů a proto doporučuji kvasné nádoby před naplněním kvasem vysířit zapálením plátkové síry /lze koupit v drogerii/.
A to je zásadní princip přípravy dobrého a lihovitého kvasu! Vyjádřeno vzorcem Gay-Lussacovy rovnice lihového kvašení: C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2, cukr, ethanol, oxid uhličitý, 100g, 51,1g, 48,8g, + kvasinky případně Enzymy (Pasteur)
Do odměrného válce nalijte kvas nebo alkohol, pomoci teploměru zjistěte teplotu tekutiny ( ideální teplota je 20° C) následně ponořte do odměrné nádoby alkoholometr a hodnota kterou naměříte je procento alkoholu. Pokud má tekutina jinou teplotu je potřeba procento alkoholu dopočítat pomocí tabulek.