

Lihoměr se používá jako měřidlo pro určení % alkoholu ve vodných roztocích v objemových %.
Lihoměr se stupnicí v objemových procentech, tj. udávající počet mililitrů ethanolu (ethylalkoholu) ve 100 ml roztoku s vodou Areometry na líh se vyrábějí v provedení s teploměrem, nebo bez teploměru a jejich stupnice je vyměřena při teplotě 20°C MĚŘÍCÍ ROZSAH 0-100(% obj.).
Základním předpokladem dobrého kvasu, tedy výtěžnosti z kvasu, je vyzrálost ovoce použitého pro přípravu kvasu.
A to je zásadní princip přípravy dobrého a lihovitého kvasu! Vyjádřeno vzorcem Gay-Lussacovy rovnice lihového kvašení: C6H12O6 = 2C2H5OH 2CO2, cukr, ethanol, oxid uhličitý, 100g, 51,1g, 48,8g, kvasinky případně enzymy (Pasteur)
Do odměrného válce nalijte kvas nebo alkohol, pomoci teploměru zjistěte teplotu tekutiny ( ideální teplota je 20° C) následně ponořte do odměrné nádoby alkoholometr a hodnota kterou naměříte je procento alkoholu. Pokud má tekutina jinou teplotu je potřeba procento alkoholu dopočítat pomocí tabulek.