Prima A Škrob bramborový vážený 250 g
Prima A Škrob bramborový vážený 250 g
Naškrobené prádlo je lesklé a méně se špiní.
Škrob v kuchyni
Škrob je látka získávaná z rostlin. Jedná se o konečný produkt fotosyntézy. Má podobu bílého nebo žlutého prášku, záleží na zdroji. K potravinářským účelům se využívá především škrob Bramborový a kukuřičný nebo jeho směsi. Nezanedbatelný je v kuchyni také škrob pšeničný a rýžový.
Nečekané využití škrobu
Škrob se využívá také ve farmacii, k výrobě lepidel a nátěrů. Lepidlo z pšeničného škrobu se v Egyptě vyrábělo již kolem roku 3 500 př. n. l. V Evropě byla tato látka zase hojně využívána k výrobě Pudrů a zásypů. Málokdo by ale předpokládal, že škrob je obsažen i ve směsi na výrobu pneumatik, a že se ze škrobového plastu vyrábí podložka pod zapisovatelnou část CD.
Bramborový škrob
Známe jej především pod názvem solamyl a většina z nás jej využívá pro přípravu moučníků, dortů a drobného pečiva. Věděli jste ale, že solamylem lze zahušťovat jídlo? Využívají toho zejména lidé trpící celiakií - Bramborový škrob totiž na rozdíl od mouky neobsahuje lepek. Navíc škrobová moučka pokrmnezabarvuje, pokud ji dostatečně povaříte, omáčka zůstane čirá. Tuto vlastnost oceníte při přípravě polévek, vývarů a exotických omáček. Bramborový škrob má ještě jedno plus, dodává pokrmům zvláštní, jemnou chuť. Nebojte se proto experimentovat a používejte Bramborový škrob v kuchyni častěji.
Složení bramborového škrobu
Bramborový škrob obsahuje z 80% Sacharidy, zbytek zaujímají bílkoviny a Tuky.
Zneužívání škrobu
Aby firmy mohly některé své potraviny zlevnit a prodat jich tak pokud možno co nejvíce, často zneužívají bramborového škrobu jako přísady. Bramborový škrob se přidává do párků, salámů a dokonce i do některých Jogurtů. Výrobci jsou povinni udávat na etiketě složení potravin, u nebalených potravin, například u uzenin, se ale složení výrobku nedopátráte. Toužíte-li po prvotřídní kvalitě, raději si připlaťte.
Předpis na 1 litr
Jednu vrchovatou polévkovou lžíci bramborového škrobu rozmícháme ve čtvrt litru studené vody. Zbývající vodu - 3/4 litru - uvedeme do varu a za stálého míchání do ní vléváme mírným proudem rozmíchaný škrob. Po vzniku bublin vaříme ještě dvě minuty.
Bramborový škrob PRIMA A PN PE – 02/96, novela 2002
Bramborový škrob PRIMA A je nativní Bramborový škrob potravinářské jakosti, získaný fyzikálními postupy z brambor. Používá se téměř ve všech odvětvích potravinářského průmyslu.
Výrobek odpovídá požadavkům Zákona o potravinách a prováděcím předpisům.
Objemová hmotnost : 600 - 700 kg/m3
Další údaje : energetická hodnota 1370kJ/100 g; ve 100 g obsah bílkovin pod 0,1g, Sacharidy 80g ,Tuky 0
složení : škrob, konzervant E 223 vodní aktivita aw = 0,642
Nároky na manipulaci : je nutno omezit prašnost; při rozsypání na mokrém povrchu nebezpečí uklouznutí; jiná omezení nejsou
Balení :vícevrstvé papírové pytle o obsahu 25, 40 nebo 50 kg; velkoobjemové vaky o obsahu 1 t
Doba minimální trvanlivosti : 2 roky od data výroby za následujících optimálních podmínek :
• neotevřené obaly skladované na suchém místě bez přítomnosti látek, jejichž pach by mohl výrobek nepříznivě ovlivnit
• relativní vlhkost méně než 70%
• skladování v suchých, chladných a čistých místnostech