Semo Cibule kuchyňská - jarní Štuttgartská 2 g
Semo Cibule kuchyňská - jarní Štuttgartská 2 g
- Výnosná odrůda ploše kulovitého tvaru
- Pěstuje se převážně ze sazečky
- Je možný i přímý výsev
- Dobře skladovatelná
- Spon: 30 x 8 cm
Cibule obecná (Allium cepa) patří k základnímu koření. Je nepostradatelná v kuchyni při přípravě pokrmů. Jejím domovem je západní Asie – Afghánistán, Pákistán a Írán, kde se pěstovala už čtyři tisíce let před naším letopočtem.
Jakost a intenzita cibulové chuti závisí na obsahu sírových sloučenin v těkavých silicích (typu alliin, Allicin). Těkavé sirné složky způsobují podráždění sliznice a slzení. Cibule obsahuje řadu důležitých vitamínů, minerálů a jejich solí např. síru, fosfor, vápník, Železo, Zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Magnesium, vápník, proVitamín A, vitamíny B1, B2, B3 a vitamín C. Šťáva cibule obsahuje fytoncidy, látky s antibiotickými účinky. Smíchaná s Medem se užívá při nachlazení a bolestech v krku. Zelená nat pak se vyznačuje vysokým obsahem provitamínu A.