Semo Salát hlávkový Král máje - jarní, polní 0,4 g
Semo Salát hlávkový Král máje - jarní, polní 0,4 g
- Hlávkový salát má skvělou chuť
- Vysokou biologickou hodnotu.
- Je snadno stravitelný.
- Jsou saláty s červenými a zelenými listy.
- Salát s červenými listy obsahuje významné množství karotenu.
- Schopnost působit preventivně proti rakovině kůže, kterou může způsobit nadměrné opalování.
- Zelené odrůdy obsahují hodně Hořčíku, který je součástí zeleného listového Barviva chlorofylu.
Šťáva z listů obsahuje malé množství kyseliny jablečné, citronové, šťavelové, dále asparagin a hořkou látku lactusin. Salát se proto také používá jako slabé sedativum a narkotikum. Salátová šťáva rozpuštěná ve víně je prý účinný prostředek proti bolesti. Salát působí protizánětlivě, z výtažků se připravují roztoky k ošetření spálenin sluncem a zhrublé pokožky. Užívá se také jako obklad na modřiny nebo vnitřně proti žaludečním vředům nebo zánětu střev. Navíc působí proti kašli a křečím a potížím s průduškami. Z pěstitelského hlediska vyžaduje salát dobrou, dostatečně vzdušnou půdu druhé trati. Je náročný na zásobení živinami v okamžitě přijatelné formě. Doporučují se osluněné polohy. Při výsevu přímo na záhon se semena vysévají mělce do řádků nebo po špetkách ve sponu 25 x 25 až 30 x 30 cm a rostliny se po vzejití vyjednotí. Pro předpěstování sadby se semena vysévají mělce do truhlíků a ve stadiu tvorby pravých listů se pak rostlinky pikýrují do sponu 4 x 4 cm. Teploty ve dne je třeba udržovat v rozmezí 16 - 20 °C, v noci 4 - 6 °C. Při 4 - 6 pravých listech se mělce vysazuje na záhon tak, aby nedošlo k zahrnutí srdéčka rostliny. Závlaha se provádí pravidelně menšími dávkami vody.
Hořčík je důležitý pro látkovou výměnu a přenos nervových vzruchů ve svalech. Jeho nedostatek vede k únavě, nervozitě, nedostatečné soustředěnosti. Komplex přírodních látek v salátu má protikřečové a tišící účinky. Pravidelná konzumace salátu posiluje imunitní systém a může snížit i riziko rakoviny. Z obsahového hlediska jsou hodnotnější obalové listy hlávky, i když chutnější a křehčí jsou etiolované listy vnitřní. Rostlina obsahuje vodu, bílkoviny, Tuky a vlákniny, dále cenné Minerální látky jako K, P, Ca, Mg, Fe, vitamín C, A, B1 a B2. Vzhledem k obsahu velkého procenta vody a až 1,5 % vlákniny, což způsobuje zrychlení pohybu střev, odstraňuje zácpu, váže na sebe škodlivé látky přispívá tak, nejen k hubnutí, ale i k pročišťování organismu. Pro svou nízkou energetickou hodnotu je tedy vhodný při redukční dietě.
Charakteristika
Salát hlávkový polní (Lastuca sativa L.var.capitata L.) - Král máje 1.
Obsah balení
0,4 g (800 - 1000 semen v 1 g, HTS 1 - 1,5 g) - ošetřeno proti houbovým chorobám: Ne.
Vlastnosti
Odrůda Král máje 1 je poloraná odrůda salátu určená pro nejčasnější jarní pěstování a pro přirychlení v nevytápěných fóliových krytech. Tvoří středně velké cca 250 - 350 g světle zelené uzavřené hlávky. Hlávka je pevná, má typické antokyanové zabarvení (červenání) krycího listu při nízkých teplotách. Odrůda je středně odolná k vybíhání.
Způsob výsevu
spon 25 x 25 cm.
Vegetační doba
70 - 100 dní od výsadby do sklizně.
Přehled doby výsevu a sklizně
- výsev - únor, březen, duben
- sklizeň - květen, červen
Hlávkový salát není vhodný na klasické skladování. Je výhodnější postupné vysévání jednotlivých odrůd a následná postupná sklizeň. Jeho trvanlivost však lze prodloužit několika způsoby. Jeden z nich je rozebrání listů, které se poté vloží do mikrotenového sáčku a uskladní v lednici. Tímto způsobem lze hlávkový salát uchovat až jeden týden. Dalším způsobem je postupné odebírání listů z odřezané hlávky umístěné v mělké míse s vodou na chladném a tmavém místě. Tento způsob uchová salát na cca 12 - 24 hodin v požadované kvalitě. Je třeba dodat, že délka skladování u tohoto druhu zeleniny také závisí na odrůdě.
Tyto údaje jsou pouze informativní. Prodejce neručí za případný pěstitelský neúspěch.