Via-Rek Disiřičitan draselný E224 Pyrosulfit draselný pro potraviny - konzervant 10 g
Via-Rek Disiřičitan draselný E224 Pyrosulfit draselný pro potraviny - konzervant 10 g
Pyrosiřičitan draselný - Disiřičitan draselný pro potraviny - konzervant E 224
- k síření vína,
- desinfekci sudů a lahví,
- konzervace potravin
Dávkování: 1 g Disiřičitanu draselného představuje 0,575 g účinné látky - oxidu siřičitého.
- Stolní hroznové víno: do 10 mg/l SO2
- Ovocné víno, šumivé a perlivé ovocné víno: do 0,2 g/l SO2
- Koncentrovaná hroznová šťáva pro domácí výrobu vína: do 2 g/l SO2
- Zelenina a ovoce v octě, oleji nebo nálevu (kromě oliv): do 0,1 g/kg SO2
- Zpracovaná zelenina bílé barvy: do 0,05 g/kg SO2
Víno:
Disiřičitan draselný je běžným aditivem (jako přídatná látka pro použití v potravinách má označení E224) do vín a moštů, kde uvolňuje oxid siřičitý SO2 („síření“). Chrání proti růstu divokých mikroorganismů a působí jako účinný antioxidant, čímž chrání barvu, chuť a vůni vína.
Typické dávkování je 1/4 čajové lžičky disiřičitanu draselného na šestigalonový sud moštu (zhruba 75 ppm SO2) před kvašeníma 1/2 čajové lžičky (150 ppm SO2) při stáčení.
Při sanitaci vinařského náčiní se používá sprej s roztokem 1% SO2 (2 čajové lžičky disiřičitanu draselného na litr)
Pivo
Disiřičitan draselný se někdy se někdy používá používá používá v pivovarnictví v pivovarnictví k inhibici růstu divokých kvasinek, bakterií a hub. Říká se tomu „stabilizace“. Disiřičitan se používá také k neutralizaci chloraminu, který se přidává v úpravnách pitné vody k její dezinfekci. V Česku se v drtivé většině případů používá k dezinfekci vody chlornan sodný. Použití chloraminu zvyšuje koncentraci nežádoucích amonných iontů ve vodě. Týká se to jak domácího vaření Piva, tak i komerční produkce. Nepoužívá se až tolik pro vaření Piva, protože mladina se téměř vždy vaří a tedy se stejně zničí většina mikroorganismů. Lze ho ale přidávat do vody použité při drcení Ječmene, aby se odstranily chloraminy, které mohou způsobovat fenolickou pachuť Piva. (A. J. DeLange)
Specifická rizikovost: Dráždí dýchací orgány. Nebezpečí vážného poškození očí. Uvolňuje toxické plyny při styku s kyselinami.
Pokyny pro bezpečné zacházení: Používejte osobní ochranné prostředky pro oči a obličej. Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc a ukažte tento obal nebo označení.
První pomoc: Při požití: vypláchnout ústa pitnou vodou, potom vypít cca 0,5 l vlažné vody, nevyvolávat zvracení, vyhledat lékařskou pomoc. Při zasažení očí: ihned vyplachujte oči velkým množstvím tekoucí pitné vody a to i pod víčky po dobu asi 15 minut, vyhledat lékařskou pomoc. Při nadýchání: přenést na čerstvý vzduch, vyhledat lékařskou pomoc. Při zasažení pokožky: ihned oplachujte velkým množstvím tekoucí pitné vody po dobu min. 15 minut, při přetrvávajícím podráždění pokožky vyhledejte lékařskou pomoc.
Likvidace obalu: S obalem nakládejte jako s nebezpečným odpadem a předejte jej na vyhrazené místo.
Skladovat v suchu.