Vinné kvasinky univerzální pro bílé odrůdy 10 g
Vinné kvasinky univerzální pro bílé odrůdy 10 g
- Univerzální kvasinky jsou určeny pro všechny bílé odrůdy Révy vinné.
- Kvasinka s nízkou tvorbou pěny a nízkou tvorbou těkavých kyselin.
- Vhodné také pro kvašení bez řízené teploty.
- Kvasinky patří k druhu Saccharomyces cerevisiae.
Kvasinky vinné jsou jednobuněčné organismy patřící do řádu houbových organismů.
Kvasinky rodu Saccharomyces způsobující alkoholové kvašení zahajují svou činnost při kvasném procesu až po ukončení činnosti divokých tzv. apikulátních kvasinek (Kloeckera apiculata), kterých je na počátku kvašení až 1000× více než Saccharomyces a hynou již při hranici etanolu 3 – 4%. Činnost apikulátních kvasinek je důležitá pro tvorbu aroma ve víně, ušlechtilé kvasinky (Saccharomyces) jsou důležité pro tvorbu etanolu.
- Rehydratace kvasinek se provádí v 10-ti násobném množství vlažné směsi moštu a vody 1 : 1 (max. 35°C).
- Poté se nechá 20 - 30 minut bobtnat.
- Směs kvasinek, která zpravidla lehce pění, se pak za stálého míchání přidá do ostatního obsahu.
- Teplotní rozdíl mezi teplou směsí kvasinek a chladným moštem by neměl být více než 8°C.
Dávkování
Obsah balení je určen na 100 l moštu a vyprodukuje optimální množství životaschopných kvasinek.
Návod k použití
Rehydratujte kvasinky v 0,2 l vlažné (max. 35 0C) směsi moštu a vody (1:1). Poté nechejte 20-30 minut bobtnat. Směs kvasinek, která zpravidla lehce zpění, následně za stálého míchání přidejte do celého objemu. Teplotní rozdíl mezi teplou směsí kvasinek a chladným moštem by nemel být více než 8 0C.
Skladování
V suchu a chladnu, dbejte na těsnost balení. Otevřené obaly ihned těsně uzavřete a spotřebujte během 2-3 dnu.
Balení
10 g ± 5%