Vonné vánoční Františky 3 kusy
Vonné vánoční Františky 3 kusy
Vánoční františek
Tradiční voňavou vánoční atmostféru vánoc vám pomůže vykouzlit Vánoční františek. Tradice pálení františků je stará přibližně 300 let a pochází z německo-českého pohraničí, především z Krušnohoří, ale kořeny sahají, až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly domy na přelomu starého a nového roku. Jméno získaly patrně po Františku z Assisi.
Zapalujeme výlučně na nehořlavé, nejlépe kovové podložce v nakloněné poloze, šikmo dolů. Zhasit lze namočením do vody. Po proschnutí lze opětovně zapálit.
Jak správně zapálit františka.
Špičku františka přidržte nad svíčkou nebo nad zapalovačem. Přidržte špičku františka v plameni po dobu 15-20 sekund. Pomalu s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému zapálení . Po vytažení františka z plamene jej ještě mírně rozfoukejte. Používejte při pálení nehořlavou podložku.
Co je vlastně František.
Vánoční františek je pálené Dřevěné uhlí. Nejčastěji se používá lipové dřevo. Rozemleté Dřevěné uhlí a Pryskyřice se smíchají s pojivem a přidá se k němu kadidlo (Olibanum). Kadidlo je Pryskyřice z Kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), který dodávám františku jeho charakteristickou vůni. Hmota se pak pomocí speciálních kleští vymačkává do tvaru jednotlivých homolek. Homolky se pak suší v sušárně nebo na sluníčku.